Shiatsu Therapie; voor Ontspanningsmassage, Klachtgerichte en Therapeutische Behandelingen

 • Hara Shiatsu / Zen Shiatsu (Masunaga Shiatsu)
 • Chinli Tuina massage
 • Thaise Yoga Massage
 • Namigoshi Shiatsu
 • Houdingscorrecties
 • Moxa
 • Traditionele Chinese Geneeswijzen/Toegepaste Chinese Geneeswijzen
 • Do-in


 • Wat is Shiatsu ?

  Shiatsu, in het Japans 'vingerdruk' (Shi = vinger, Atsu = druk) , is een vorm van manuele therapie die gebaseerd is op een meer dan 4000 jaar oude beproefde Traditionele Oosterse Geneeswijze waarbij druk wordt gegeven op de acupunctuurpunten in het lichaam. Ook wel acupressuur massage of drukpuntmassage genoemd. Net als bij acupunctuur maakt Shiatsu gebruik van punten op het lichaam die corresponderen met bepaalde lichaamsdelen en lichaamszones. In ons lichaam bevindt zich een netwerk van drukpunten gelegen op de energiebanen ofwel meridianen, waarlangs energie, bloed en vloeistoffen door het lichaam stromen. Deze energiebanen geleiden de lichaamsenergie; Ki (Qi, Chi of Prana genoemd).

  Ki

  Dit netwerk van meridianen maakt communicatie mogelijk tussen alle delen en organen van het lichaam. Door bepaalde leef- en voedingsgewoonten, gebrek aan lichaamsbeweging danwel eenzijdig gebruik van het lichaam, emotionele ervaringen of lichamelijke inspanningen wordt de levensenergie soms verstoord. Storingen in deze energiebanen kunnen zich manifesteren in klachten van zowel lichamelijke als psychische aard.

  Bij Shiatsu wordt er gerichte druk uitgeoefend op de meridianen met behulp van duimen, vingers, handpalmen, ellebogen, knieën en/of voeten. Met als uitgangspunt het in balans brengen van de verschillende energieën in het lichaam, het voorkomen en/of bestrijden van ziekte en het bewerkstelligen van gezondheid, worden bepaalde punten geactiveerd of gekalmeerd. Dit resulteert in een evenwicht tussen Yin en Yang. Het doel van Shiatsu is het natuurlijk zelfherstellend vermogen van het lichaam te stimuleren dat in elk mens aanwezig is. Combinaties van bepaalde drukpunten kunnen helpen specifieke klachten te verlichten of op te heffen. De massage zorgt ervoor dat geblokkeerde energie vrijer kan stromen. Daardoor verbetert het welzijn. Shiatsu activeert eveneens het lichaamsbewustzijn, versterkt de basisconditie, ontspant en kalmeert zowel lichaam als geest.

  Tijdens een Shiatsu behandeling worden de doorstroming en circulatie van lichaamsvloeistoffen bevorderd, het zenuwstelsel en de hormoonhuishouding gestimuleerd en giftige stoffen in het lichaam losgemaakt en afgevoerd. Wanneer een patiënt te horen heeft gekregen met een klacht te moeten leren leven, kan Shiatsu vaak verlichting of zelfs volledige genezing bieden.

  De Traditionele Oosterse Geneeskunde gaat uit van het holistische principe. Men beschouwt alles als één geheel. De mens maakt deel uit van Al Dat Is en diens onderlinge verbondenheid, ze beïnvloed deze maar is er ook (deels) van afhankelijk. Dit betekent eveneens dat er een samenhang is tussen wie iemand is, zijn of haar leefomgeving en leefomstandigheden, hoe hij of zij zich voelt en zijn of haar functioneren.

  Hara

  Hara is een Japans begrip, dat is gerelateerd aan het religieus-filosofische stelsel Zen. Het betekent 'het dragende midden' en is op fysiek niveau gesitueerd rond de navelstreek, het vuurcentrum, het middelpunt. De Japanse samenleving is volledig gericht op Hara. De Japanner ontleent er stabiliteit, rust en kracht aan. Essentieel bij het integreren van Hara in het dagelijks bestaan is het feit, dat er geen doel hoeft te worden nagestreefd. Het komt aan op het trainen van het bewustzijn en een gerichtheid op de ultieme werkelijkheid om Satori (verlichting) te bereiken. Daarvoor dient het bewustzijn in harmonie te worden gebracht met het onbewuste. Kennis is daarbij niet voldoende. De mens, die de weg van Hara gaat, zal merken, dat de waarnemer en hetgeen wordt waargenomen niet van elkaar zijn gescheiden, maar behoren tot één werkelijkheid.

  Zen

  Mijn shiatsustijl is gebaseerd op de stijl van Masunaga, de Zen Shiatsu. Zen is de Japanse variant van Ch'an, een vorm van boeddhisme die sterk de nadruk legt op Dhyana oftewel concentratie-meditatie. Hiermee wordt inzicht verkregen in de eigen ware aard om zo de weg te openen naar een bevrijde manier van leven. Ik combineer Zen Shiatsu/Hara Shiatsu met Toegepaste Chinese Geneeswijze (TCG), Thaise Yogamassage, Namigoshi Shiatsu, Do-in en Moxa.

  Diagnose

  De eerste behandeling begint met een kort oriënterend gesprek waarin ik de cliënt een aantal vragen stel over de eventuele klachten, gezondheid, voeding, slaapgewoonten en dagelijkse bezigheden. Dit gesprek wordt gevolgd door de diagnose die de basis vormt voor de daarop volgende behandeling. In sommige gevallen volgt er eerst een kort lichamelijk onderzoek waarbij reflexzones op de buik en de rug worden gecontroleerd evenals de beweeglijkheid van de gewrichten. Pijnlijke punten kunnen duiden op een blokkade en zijn daarmee hulpmiddel bij het opsporen van een lichamelijke of geestelijke disbalans.

  Shiatsu therapie signaleert niet alleen bestaande problemen, er wordt eveneens gezocht naar onderliggende oorzaken van lichamelijke en geestelijke gezondheidsproblemen. Daarnaast heeft het ook een preventieve en ontspannende functie. Dus ook wanneer u momenteel geen klachten ervaart is een Shiatsu behandeling aan te raden.

  Tijdens de behandeling wordt herhaaldelijk de Ki (lichaamsenergie) in de meridianen gecontroleerd, om het resultaat van de behandeling te controleren en om eventuele aanpassingen te maken

  Shiatsu kan helpen bij:

  Hoofdpijn, migraine, stress, vermoeidheid, slapeloosheid, rug-, nek- en schouderklachten, verstuikingen, verteringsproblemen, aambeien, long- en ademhalingsproblemen, allergieën, huidaandoeningen, hyperventilatie, hartkloppingen, gezwollen enkels, sportblessures, PMS / menstruatieklachten, opvliegers / overgangsklachten, problemen met blaas en nieren en nog veel meer.

  Voor wie?

  Voor alle mensen die op zoek zijn naar heelwording, verdieping, zingeving en bewustzijn. Voor wie gezondheidsklachten heeft op emotioneel, mentaal, fysiek of energetisch niveau. Voor zij die bereid zijn preventief zorg te dragen voor hun lichaam, geest en ziel. Voor wie gezondheidsbewustzijn niet eerst bij ziekte laten ontstaan.

  De peilers waar de praktijk op rust bestaan uit liefde, harmonie, kennis, kunde en verbinding.

  Chinli Tuina Massage

  Heb je behoefte aan een diepgaande, ontspannende lichaamsmassage? Of heb je last van een fysieke klacht waar je verlichting voor zoekt? Of heb je het gevoel dat je vitaliteit of zelfhelend vermogen een boost kunnen gebruiken? Tuina is niet alleen een van 's werelds oudste uit China afkomstige massagevormen, het is tevens één van de meest effectieve. Tuina is een diepgaande medische massage die niet slechts gebaseerd is op eeuwenlang gepraktiseerde kennis en technieken, maar ook uitgaat van het unieke, holistische perspectief van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG). Niet alleen de ziektesymptomen worden behandeld, ook de onderliggende oorzaken worden aangepakt. Die oorzaken kunnen varieren van koud weer, tocht, stress, verkeerde voeding of voortkomen uit bepaalde emotionele en/of mentale patronen.

  Tuina (spreek uit 'twiena') wordt al eeuwenlang toegepast. De oudste Chinese tekst over Tuina dateert van zo'n 2500 jaar geleden. Tuina massage is zeer effectief als preventie en ter behandeling van fysieke en emotionele klachten. Het is een combinatie van massage, acupressuur en lichaamsmanipulaties. Tuina kent een grote variëteit aan massagegrepen, manipulatietechnieken en massagestijlen. Indien nodig wordt er ook gebruik gemaakt van aanvullende technieken als: guasha, moxa en cupping.

  Vrijwel alle gerenomeerde (Universiteits-) ziekenhuizen hebben tegenwoordig een eigen Tuina afdeling. Een ontelbare hoeveelheid artsen hebben een Tuina specialisatie. Tuina wordt met gebruik van olie op de huid gegeven, op een massagetafel (in tegenstelling tot de Zen Shiatsu die op een futon wordt gegeven, op de kleding).

  Tuina is gebaseerd op het TCG principe dat ziekte en pijn symptomen zijn van een energetische blokkade of disbalans. Door druk uit te oefenen op de acupunctuurpunten, meridianen, spieren en zenuwen worden deze blokkades opgeheven. Dit bevordert de circulatie van Qi en bloed, het verwijderd afvalstoffen, helpt verzuring tegen te gaan, bevordert het zelfgenezend vermogen, boost je vitaliteit, werkt pijnverlichtend en stemmingsverbeterend, brengt de interne organen in evenwicht en herstelt de Yin-Yang balans. Het zorgt voor ontspanning, versterkt je immuunsysteem, bevordert de bloedsomloop, spiertonus en lymfecirculatie, en verbetert je lichaamsbewustzijn.

  Thaise Yoga Massage

  Thaise Yoga Massage (Nuad Phaen Boran) is een reeds duizenden jaren gepraktiseerde massagevorm met invloeden uit de Indiase Yoga en de Chinese Acupressuur. Dr. Jivaka Khumar Bhaccha, lijfarts van het Indiase koningshuis en vriend van de Buddha, wordt gezien als de grondlegger van de massage. Het is een Holistische behandelmethode, die geen onderscheid maakt in de behandeling van lichaam, ziel en geest. Er wordt gewerkt met de energiebanen, in het Thai worden deze Sen genoemd, die door het lichaam lopen en die het lichaam van levensenergie (Prana) voorzien.

  Gedurende de Thaise Yoga Massage is diegene die gemasseerd wordt gekleed in gemakkelijk zittende kleding, en ligt op een zachte matras op de grond. Er wordt in deze massage geen olie gebruikt.

  Het doel van de massage is het lichaam te harmoniseren en blokkades op te heffen. Thaise massage werkt op fysiek en energetisch niveau diep door. De Yoga strekkingen zijn een hoofdbestanddeel van de massage, maar ook het activeren van de energielijnen en druk op de acupressuurpunten spelen een belangrijke rol.

  De massage is zeer vloeiend, houdingen gaan naadloos in elkaar over. Daarom wordt deze vorm van massage ook wel 'Duizenden golven die het lichaam wassen' genoemd. Sommigen noemen het Yoga voor luie mensen. De gemasseerde hoeft zich slechts over te geven aan de handen van de masseur die de strekkingen tot stand brengt, hetgeen geen inspanning van de gemasseerde vraagt. De massage geeft een gevoel van diepe ontspanning en harmonie.

  Thaise Yoga Massage maakt de spieren soepel en de gewrichten sterker, het activeert de bloeds-omloop en het lymfesysteem en brengt de doorstroming van de energiebanen en chakra' s in balans, het werkt aardend en geeft een gevoel van innerlijke rust en ruimte.

  Van oorsprong had deze massage een heilige status en werd alleen door monniken in tempels gegeven. Nog steeds is deze grondslag merkbaar in de massage. Hij wordt gegeven vanuit liefde, mildheid en respect. In Thailand geniet deze massage ook vandaag de dag nog veel aanzien als methode om jezelf zowel fysiek als mentaal jong en vitaal te houden.

  Thaise Yoga massage helpt de volgende klachten te voorkomen en te verminderen: stress, lusteloosheid, concentratiestoornissen, nekklachten, pijnlijke en/of stijve schouders, rugklachten, hoofdpijn en meer. Ook ter voorkoming en behandeling van sportblessures is Thaise Yoga Massage zeer geschikt. Het verbetert je verbetert je lichaamsbewustzijn, je energiebalans, de werking van je organen en je afweersysteem, brengt diepe ontspanning en harmonie tot stand en geeft energie.

  Bij zwangerschap is Thaise Yoga Massage heerlijk ontspannend. Zwanger zijn vergt veel van je lichaam. Vooral je onderrug, benen en voeten worden behoorlijk belast. Thaise Yoga Massage zorgt ervoor dat de spieren ontspannen en dat de energie weer gaat stromen.

  Wat is Moxa?

  Moxa is een ander woord voor gedroogd bijvoetkruid (artemisia vulgaris). Bij een behandeling met Moxa worden diverse meridiaanpunten met dit kruid verwarmd. Zo wordt energie toegevoegd op die punten. Hierbij wordt een Moxa-stick enkele centimeters boven de huid gehouden. Dit kan op diverse lichaamsdelen (veelal de voeten, buik of rug) plaatsvinden. Moxa wordt ingezet bij een uiteenlopend scala aan klachten.

  Ook bij stuitligging wordt Moxa veel toegepast. De optimale uitgangspositie van een baby vlak voor een bevalling is met het hoofdje naar beneden. In slechts 3 tot 4% van de gevallen ligt een baby met de stuit naar beneden. Onderzoek naar de risico's van een natuurlijke bevalling met een baby in stuitligging, gepubliceerd in de Lancet (een zeer gerespecteerd medisch tijdschrift), heeft aangetoond dat er een groter risico is op complicaties, dan bij een natuurlijke bevalling met een baby in hoofdligging.

  Op dit moment is de meest gangbare behandeling voor stuitligging een zogenaamde uitwendige draaiing. De gynaecoloog probeert dan de baby van buiten af met de hand te draaien. Dit is een relatief belastende c.q. pijnlijke behandeling waar de meeste vrouwen tegenop zien.

  Do-In

  Do-In is een oosterse bewegingsleer gericht op het bevorderen van gezondheid en vitaliteit, door middel van lichaamsoefeningen. Met Do-in bekrachtig je zowel je lichaam als je geest en zorg je ervoor dat energie vrijer door je lichaam stroomt. De vrije vertaling van Do-In is 'stroming van energie'. Do-in is gericht op het in balans brengen van Ki en het versterken van het fysieke middelpunt van je lichaam; je Hara. Het Japanse woord Hara staat voor buik én voor persoonlijkheid.

  De nadruk bij de lichaamsoefeningen ligt op het strekken van je meridianen, het masseren van diverse meridiaanpunten en op ademhalingsoefeningen. Het op bewuste wijze adem geven (leven of levenskracht, ruimte en energie geven) aan je lichaam, geest en ziel.

  De strekkingen verbeteren de energiecirculatie en bloeddoorstroming, de massages brengen balans in de energiestroom, de bewuste ademhaling ontspant en voedt het lichaam en brengt de geest tot rust. Een ontspannen lichaam en een rustige geest brengen Eenheid, 'Heel Zijn', tot stand.

  Do-In is geschikt voor:
 • Zijn of haar lichaamsbewustzijn wil vergroten, wil leren voelen wat je lijf van je vraagt en nodig heeft
 • Iedereen die beter in zijn of haar vel wil komen te zitten
 • Voor wie meer mentale kracht wil opbouwen
 • Zijn of haar lichamelijke bewegingsvrijheid of kracht wil bevorderen
 • Voor wie meer energie wil hebben
 • Voor wie wil herstellen van een blessure
 • Voor wie in een ontspannen sfeer met zijn of haar lichaam bezig wil zijn
 • Do-In is geen krachtmeting, het gaat het er niet om hoe lenig je bent, hoe goed of hoe lang je een houding uitvoert en of dat beter is dan een ander het doet. Het gaat erom wat jij tijdens een oefening ervaart en welk effect de oefening op je heeft.

  Do-In is praktisch gezien een combinatie van sportiviteit, bewust bewegen en bewustzijnsbevordering. Het is een bewegingsgerichte vorm van yoga die balans brengt tussen Yin en Yang: activiteit (Yang) en bewustwording (Yin), wisselen elkaar af tijdens de oefeningen. Ook stilte (Yin) en beweging (Yang) wisselen elkaar af, net als concentratie (Yin) en vreugdevolle beleving (Yang) Do-In is een genot. Gun het je geest en je lichaam om het Zelf te ervaren!

  Do-in wijst je in deze hectische tijd de weg naar je Zelf; naar een ontspannen, bewuste en gezonde staat van Zijn.

  Do-in oefeningen kunnen deel uitmaken van een Shiatsu behandeling of aangeleerd worden voor het onderhoud van je gezondheid thuis.

  Wat neemt u mee?

  Draagt u makkelijk zittende kleding (liefst zonder ritsen of knopen op uw romp).

  U blijft tijdens de behandeling ten alle tijden gekleed, zowel bij Shiatsu, Thaise Yoga Massage als Do-in (met uitzondering van enkele Moxa behandelingen die een ontbloting van buik of rug vragen).

  Behandeling en kosten Zen Shiatsu en Moxa:

  Voor de 1e behandeling van 90 minuten betaalt u € 60,00
  Elke volgende behandeling van 30 minuten kost € 30,00
  Elke volgende behandeling van 60 minuten kost € 55,00
  Elke volgende behandeling van 90 minuten kost € 75,00
  Een behandelingstraject van 5 sessies van 60 minuten binnen 6 weken kost € 235,00

  Zelfkennis is het begin der wijsheid. Laten we samen op zoek gaan naar dat Zelf en het balans en ruimte schenken voor verdere ontvouwing. Laten we het voertuig van die ziel ondersteunen met de juiste ontspanning, brandstof en drive.
  - Jolanda Klaassen, 2013

   

  Terug naar boven